Декларация на Политическа партия „Общество за нова България“

ДО:

г-н Румен Радев

Президент на Република България

г-н Гълъб Донев

Служебен министър-председател на Република България

Медии и средства за масова комуникация

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Политическа партия „ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ“

ОТНОСНО: отказа на държавния глава Румен Радев да подкрепи декларацията на деветима негови колеги от Централна и Източна Европа в подкрепа на целостта на Украйна и присъединяването й към НАТО

На 2 октомври 2022 година девет президенти на страни от Централна и Източна Европа, в съвместно изявление потвърждават подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Декларацията е инициирана от румънския президент Клаус Йоханис и е подкрепена от президента на Чехия Милош Земан, президента на Естония Алар Карис, президента на Латвия Егилс Левитс, президента на Литва Гитанас Науседа, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президента на Република Черна гора Мило Джуканович, президента на Полша Анджей Дуда и президентката на Словакия Зузана Чапутова. 

Декларацията е следствие на издадения указ от президента на РФ за присъединяване на украински територии от 30 септември и подадената молба от Украйна за ускорено присъединяване към НАТО от същия ден.

Очевидна е липсата на подкрепа от двамата президенти във формата Б9 – българския Румен Радев и на Унгария Каталин Новак. 

На 3 октомври в БТА се появява прессъобщение от пресслужбата на президенството в обяснителен стил защо Радев не се присъединява към изявлението на своите колеги. https://bta.bg/bg/news/bulgaria/oficial-messages/338122-saobshtenie

Цитат: „Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа.”

Какво означава това? В заявлението на деветте президенти има само един текст относно присъединяването на Украйна към НАТО: „Ние твърдо заставаме зад решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещото членство на Украйна.“ Означава ли, че Радев в качеството си на президент си превишава правата и отрича договореност, подписана от българския премиер като представител на България в срещата на НАТО от април 2008 година? Трябва ли да разбираме, че Радев е напълно съгласен с всичко останало в текста? „Отново заявяваме нашата подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украинска територия. … Подкрепяме Украйна в нейната защита срещу нахлуването на Русия, изискваме Русия незабавно да се оттегли от всички окупирани територии и насърчаваме всички съюзници да увеличат значително военната си помощ за Украйна. Всички, които извършват престъпления на агресия, трябва да бъдат подведени под отговорност и изправени пред правосъдието.“

От политическа партия „ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ“ заявяваме своето категорично несъгласие с позицията на президенството и остро осъждаме прокремълското и антибългарско поведение на Радев.

Задаваме въпрос към служебния премиер оттеглена ли е позицията на България от договореностите на 3 април 2008 година в Букурещ?

Присъединяваме се към всички форми на граждански протест и инициативата за предизвикване на процедура по отстраняването на Румен Радев от длъжността президент на Република България!

В приложение към настоящата декларация прилагаме текста на заявление на деветте президенти от 2 октомври. Подкрепяме напълно текста и отново заявяваме призив към новия парламент за съпричастност, политическа и военна помощ на Украйна срещу агресията на един самозабравил се диктатор.

6 октомври 2022 година.

Председателски съвет на ПП „ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ“

Общество за Нова България

ДО:

г-н Кирил Петков

Министър-председател на Република България

г-н Никола Минчев

Председател на Народното събрание на Република България

Медии и средства за масова комуникация

П О З И Ц И Я

на Политическа партия „ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ“

ОТНОСНО:

решението на Газпром да спре износа на природен газ за България

Следствие от агресивната политика на Кремъл, вече повече от два месеца Европа е изправена пред сериозни предизвикателства. Нападението на Руската федерация срещу Украйна предизвика сериозен отговор на демократичните европейски държави чрез трудни, но отговорни решения за икономически санкции срещу управляващите кръгове в Москва и техническа военна помощ за воюващият за своята независимост и демократично бъдеще украински народ. Въпреки колебливата българска подкрепа на наложените санкции от ЕС срещу Руската федерация, последната ни определи за неприятелска страна и от 27 април Газпром едностранно спря износа на природен газ за нашата страна.

“Газпром Експорт” е извършила авансово плащане за резервиране на капацитет през газопреносната мрежа на “Булгартрансгаз” от 1 юли 2021 година до 30 юни 2023 година, става ясно от съобщение на българския газопреносен оператор. Общата сума, изчислена при прогнозна годишна индексация на договора за следващите две газови години, възлиза на 704,4 млн. лева без ДДС. При прилагането на дисконтов фактор от 2,7% на годишна база, сумата на авансовото плащане възлиза на 683,3 млн. лева, или около 349 млн. евро, отбелязват още от “Булгартрансгаз”. Това предплащане към настоящия момент е изключително неизгодно поради две причини. Пазарната цена на природен газ е близо два пъти по-висока спрямо година назад и транзитната такса би трябвало да е двукратно по-висока. Вторият фактор е преференциалната цена за съответните държави, върху която се начислява таксата. С едностранното прекратяване на договора за доставка към България, българското правителство има възможност да преразгледа договора за транзитиране през наша територия. След връщане на предплатената сума до края на периода до юли 2023, предлагаме нов вариант за изплащането на транзитната такса директно в количества природен газ. При средногодишно транзитиран обем от 13 милиарда куб. метра в посока

Сърбия, договорената такса от 8.6% представлява 1.1 милиарда куб. метра за „Булгартрансгаз“. Това представлява около една трета от годишното потребление в България. Тази система на натурално изплащане на транзитната такса ще позволи справедливо и безфинансово да получим достатъчно количество газ, независимо от договорните цени на контрагентите.

Моментът е изключително подходящ за преразглеждане на договорните отношения с Газпром, поради некоректното им отношение и прекратяването на доставки по договор. От ПП ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ винаги защитаваме българските интереси и сме готови да предоставим експертно становище по този и всеки друг проблемен управленски казус.

28.04.2022 год.

Председателски съвет на

Политическа партия „ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ“

Съвременни решения в консервативна среда

В основата на противопоставянето Русия – демократичния свят е наследствената обремененост на руското ръководство с болшевишкия режим и неговите силови и разузнавателни структури. До падането на Берлинската стена това противопоставяне имаше донякъде равновесие в икономическо и военно изражение с обособените структури на СИВ и Варшавския договор от една страна и НАТО и Общия Европейски Пазар от друга. Естествено свободния свят и пазарната икономика винаги са били водещи във всяко едно отношение и разликата в един момент беше толкова драстична, че империята на злото просто не издържа под собствената тежест от неефективни производства, огромна военна структура и нисък стандарт на живот. Бившите лагерни държаи се отърсиха от комунистическите обременености, Германия се обедини, ЕС започна процес на окрупняване, докато Русия продължи да се придържа към управлението от типа тотална държава под прекия контрол на КГБ и фасадни партии, наследили КПСС. Три десетилетия след краха на комунизма Русия продължи със същата доктрина от СССР – агресия към съседните държави и политически курс на уникалност и единственост като контрапункт на световния лидер САЩ. Реалностите днес са една огромна по територия държава, издържаща се основно с добив и експорт на енергоносители, военна промишленост и разработване на природни ресурси. Силно милитаризираната държава е с изключително нисък БВП от 1.65 трл. $. За сравнение ЕС е над 14 трл. $, а САЩ 23 трл. $. Властта в Кремъл усеща близката развръзка на разпад на РФ и предприема отчаяни опити да се измъкне от блатото с агресия срещу съседни държави. Примерът с Украйна е показателен. Войната не е само с оръжие, но и икономическа. Спирането на газта и нефта към държавите, подкрепящи Украйна е опит да се спре икономическия възход и дори да предизвика разпад на ЕС. Това е толкова антиутопично, че дори и Оруел не би могъл да си го представи. Ситуацията с войната в Украйна към момента е затишие пред буря. От началото за осем месеца, военния бюджет на Украйна е нарастнал над десет пъти, съставът на въоръжените сили е увеличен четворно до над милион, перфектно екипирани, въоръжени и мобилизирани да се бият за страната си. Процесът на превъоръжаване с модерни и ефективни оръжия продължава. САЩ и ЕС твърдо стоят на позициите си в подкрепа на нападнатата държава и целта е пълното отхвърляне на окупацията от всички територии. Русия губи непрекъснато жива сила, въоръжение, разходи за логистика и производство на военна техника. Губи от спирането на износа на газ, от санкциите, губи и малкото достойнство на велика сила от миналото. Неизбежното ще се случи.