Декларация на Политическа партия „Общество за нова България“

ДО:

г-н Румен Радев

Президент на Република България

г-н Гълъб Донев

Служебен министър-председател на Република България

Медии и средства за масова комуникация

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Политическа партия „ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ“

ОТНОСНО: отказа на държавния глава Румен Радев да подкрепи декларацията на деветима негови колеги от Централна и Източна Европа в подкрепа на целостта на Украйна и присъединяването й към НАТО

На 2 октомври 2022 година девет президенти на страни от Централна и Източна Европа, в съвместно изявление потвърждават подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Декларацията е инициирана от румънския президент Клаус Йоханис и е подкрепена от президента на Чехия Милош Земан, президента на Естония Алар Карис, президента на Латвия Егилс Левитс, президента на Литва Гитанас Науседа, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президента на Република Черна гора Мило Джуканович, президента на Полша Анджей Дуда и президентката на Словакия Зузана Чапутова. 

Декларацията е следствие на издадения указ от президента на РФ за присъединяване на украински територии от 30 септември и подадената молба от Украйна за ускорено присъединяване към НАТО от същия ден.

Очевидна е липсата на подкрепа от двамата президенти във формата Б9 – българския Румен Радев и на Унгария Каталин Новак. 

На 3 октомври в БТА се появява прессъобщение от пресслужбата на президенството в обяснителен стил защо Радев не се присъединява към изявлението на своите колеги. https://bta.bg/bg/news/bulgaria/oficial-messages/338122-saobshtenie

Цитат: „Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа.”

Какво означава това? В заявлението на деветте президенти има само един текст относно присъединяването на Украйна към НАТО: „Ние твърдо заставаме зад решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещото членство на Украйна.“ Означава ли, че Радев в качеството си на президент си превишава правата и отрича договореност, подписана от българския премиер като представител на България в срещата на НАТО от април 2008 година? Трябва ли да разбираме, че Радев е напълно съгласен с всичко останало в текста? „Отново заявяваме нашата подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украинска територия. … Подкрепяме Украйна в нейната защита срещу нахлуването на Русия, изискваме Русия незабавно да се оттегли от всички окупирани територии и насърчаваме всички съюзници да увеличат значително военната си помощ за Украйна. Всички, които извършват престъпления на агресия, трябва да бъдат подведени под отговорност и изправени пред правосъдието.“

От политическа партия „ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ“ заявяваме своето категорично несъгласие с позицията на президенството и остро осъждаме прокремълското и антибългарско поведение на Радев.

Задаваме въпрос към служебния премиер оттеглена ли е позицията на България от договореностите на 3 април 2008 година в Букурещ?

Присъединяваме се към всички форми на граждански протест и инициативата за предизвикване на процедура по отстраняването на Румен Радев от длъжността президент на Република България!

В приложение към настоящата декларация прилагаме текста на заявление на деветте президенти от 2 октомври. Подкрепяме напълно текста и отново заявяваме призив към новия парламент за съпричастност, политическа и военна помощ на Украйна срещу агресията на един самозабравил се диктатор.

6 октомври 2022 година.

Председателски съвет на ПП „ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ“

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *